DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI YERLEŞKESİ MİMARİ PROJE YARIŞMASI SORU CEVAPLAR
Soru 1-Arşiv binasının yapılmakta olduğu alan, proje alanına dahil mi?
Cevap 1-Hayır dahil değil.
Soru 2-Yapılmakta olan arşiv binasının yeni yapıya entegre edilmesi isteniyor mu?
Cevap 2-Bakanlık çalışanlarınca erişilmek üzere açık bir yaya bağlantısı düşünülmektedir.
Soru 3-Yapılmakta olan arşiv binasının yıkılacağı mı varsayılıyor?
Cevap 3-Hayır.
Soru 4-Şartnamenin F.İKİNCİ KADEME KİMLİK ZARFI başlığının ikinci maddesinde belirtilen başarılı bir uygulamanın belgelenmesi konusunda,
a) İkinci derece ilgili mesleki hizmet üstlenicilerinin söz konusu durumu kendi adına belgeleyememesi halinde nasıl bir yol izlenmeli?
b) "uygulama" kelimesiyle kastedilen proje müellifliği mi, mesleki uygulama sorumluluğu mu, taahhüt mü ya da başka bir sorumluluk mu?
c) Uygulamanın başarısının nasıl belgelenmesi isteniyor?
Cevap 4-a)Yarışmacılar belgeleyebilen üstlenicileri önereceklerdir.
b)Burada uygulamadan kastedilen yarışmacı mimarın proje müellifi sıfatıyla hazırlamış olduğu uygulama projesinin ilgili kurumunca onaylanmış olması ve tercihen yapıya dönüştürülerek gerçekleştirilmiş olmasıdır.
c)İkinci kademede kimlik zarfı içinde yarışmacılardan müellifi olduğu gerçekleştirilmiş yapıları ve proje hizmetlerini gösteren bir liste hazırlaması beklenmektedir. Birinci ödülü kazanan yarışmacı sözleşme aşamasından önce bu liste içeriğini kapsayan bir tanıtıcı dosyayı jüriye sunacak, yarışmacının iş deneyimi yeterliliği bu dosya üzerinden jürice saptanacak, deneyim yeterliliği bulunmadığı durumda yarışmacından bu koşulu sağlayan bir danışman önermesi istenecektir. Mimari hizmetler için danışman önerisinin jürice uygun bulunması esastır.
Soru 5- İmar planında görünen 50m.lik yeni yolun, kavşağın ve köprünün kotlarını edinmek ve arazi ile ilişkisini öğrenmek mümkün müdür?
Cevap 5-İmar planında çizgi olarak gösterilmekle birlikte, yol projesi mevcut değildir. Yarışmacılardan bu yol ile ilgili bir öneri beklenmemektedir.
Soru 6- Arazinin arka tarafındaki inşaatı devam etmekte olan yeni binanın otopark arsasını küçültüp, yarışma alanına dahil etmek mümkün müdür?
Cevap 6- Plankotede yeterli açıklama vardır.
Soru 7- Arazinin arka tarafındaki inşaatı devam etmekte olan yeni binanın planları ve görünüşleri yarışmacılara gönderilecek midir?
Cevap 7-1/200 görünüşler ekte sunulmaktadır.
Soru 8- İhtiyaç programında, Başkanlık ve müsteşarlık bölümü dışındaki bölümlerde alt mekanların ayrıntılı metrekareleri ve çalışan sayıları detaylı olarak verilmemiştir. Ayrıntılı bir ihtiyaç programı yarışmacılara gönderilecek midir?
Cevap 8-İhtiyaç programında toplam net alanları ile verilen bölümler 15-20-25-30-….. m2lik bireysel mekanlardan oluşmaktadır. Yarışmacılara sunum kolaylığı sağlamak amacıyla birinci kademe için mevcut program sadeleştirilerek sunulmuştur. Birinci kademe için fikir verme amacıyla ekte verilen ayrıntılı ihtiyaç programı ikinci kademede yarışmacılarca proje çalışmasında ifadelendirilecektir.
Soru 9- Arazinin tepe noktalarında mevcut bulunan telsiz antenlerinin kaldırılması düşünülmekte midir?
Cevap 9-Evet, kaldırılacaktır.
Soru 10- İmar planında görünen döner kavşağın kaldırılması mümkün müdür?
Cevap 10-Bkz. Cevap 5.
Soru 11- İhtiyaç programının detaysız oluşu ve yol kot bilgisinin eksik oluşu nedeniyle teslim tarihinin ileri bir tarihe çekilmesi olanaklı mıdır?
Cevap 11-Hayır.
Soru 12- Maket ölçüsü 40.5x58.5cm.dir, maket sınırının daha yuvarlak bir ölçüye getirilmesi mümkün müdür?
Cevap 12-40x58cm olarak yuvarlanabilir.
Soru 13- İhtiyaç program detaylarının azlığından dolayı, projelendirilme sürecinin uzayacağını düşünmekteyiz. Proje teslim süresi uzatılabilir mi?
Cevap 13-Bkz. Cevap 11.
Soru 14-İhtiyaç programının detaylandırılması söz konusu olabilir mi?
Cevap 14-Bkz. Cevap 8.
Soru 15- İlk on iki belirlendikten sonra, ikinci aşamaya geçiş süresi bir ay olarak görülmekte. Bu süre uzatılabilir mi?
Cevap 15-Hayır.
Soru 16- Dışişleri Bakanlığı Arşiv ve Haberleşme Binasını ve çevresini de kendi projemiz içinde değerlendirebilir miyiz? Arşiv Binasının projeleri verilebilir mi? ( planlar, kesit ve cepheler) Eğer verilmezse servis giriş-çıkışları yakın çevresinin trafik ilişkisi verilebilir mi?
Cevap 16-Bkz. Cevap 7. Plankote üzerindeki Arşiv Binası vaziyet planında küçük puntolarla servis giriş çıkışları gösterilmiştir.
Soru 17-Çevre binaların yükseklikleri belirtilebilir mi?
Cevap 17-Bkz. Halihazır paftası.
Soru 18-Plankote paftasındaki maket sınırına kadar olan arsa çevresindeki kısımlar çok eksik ( yollar, özellikle arsanın güneyindeki apartman, eğim çizgileri vs.) bu kısımlar tamamlanıp daha düzgün bir dwg dosyası gönderilebilir mi?
Cevap 18-Halihazır paftada yeterli bilgiler mevcuttur.
Soru 19-Daha etraflıca bir dwg dosyası gönderilebilir mi? Mevcut verilen dwg dosyalarında yakın çevre ilişkileri çok fazla anlaşılmıyor.
Cevap 19-Bkz. Cevap 18.
Soru 20-Arsanın kuzeyinde yapılması düşünülen 50m lik yolun ileride nereye bağlanması düşünülüyor?
Cevap 20-Bkz. Cevap 5.
Soru 21-Arsanın kuzeyindeki (şu anda arsayla birleşik alan) araçların park yeri gibi görünen 27367 nolu parsel hangi işlevler için ayrılmıştır?
Cevap 21-Bununla ilgili kesin bir bilgi mevcut değildir.
Soru 22-Yarışmanın 1.aşamasındaki kimlik zarfında, yarışmanın 2. aşamasında teslim edilecek raporları hazırlayan ilgili mesleki hizmet üstlenicilerinin kimliklerinin belirtilmesi gerekmemekte midir?
Cevap 22-Gerekmemektedir.
Soru 23-Basın merkezinde sinema düzeninden kasıt nedir? Amfi düzeninde mi istenmektedir? Çok amaçlı salon düzeninde ve bölünebilir şekilde düşünebilir miyiz? Ayrıca kişi sayısı belirtilebilir mi?
Cevap 23-Amfi düzeninde istenmektedir. Kişi sayısı yarışmacı tarafından değerlendirilecektir.
Soru 24-Uçuş hattından dolayı (mania hattı) yükseklikte bir sınırlama var mıdır?
Cevap 24-Hayır, yok.
Soru 25-50m lik yolla 375.sokağın kesişimizdeki aşağıdaki kırmızıyla işaretli olan kavşağın trafik düzenlemesini kendimiz yapıp, kavşağı kendimiz düzenleyebilir miyiz? Ya da yapılması düşünülen kavşağın detaylı çizimlerini ve kotlarını alabilir miyiz?
Cevap 25-Bkz. Cevap 5.
Soru 26-Dışişleri Bakanlığı Yerleşkesi İhtiyaç Programında açılımı verilmemiş birimler tasarımda nasıl ele alınacaktır? Birim birim açılımları verilmemiş başkanlık, genel müdürlük vb. Gibi birimlerin alan açılımlarının yarışmacı tarafından mı yorumlanması beklenmektedir. Fonksiyonelliği oldukça önemli bir yapıda işleyiş şemasının pratikte işleyebilir olması açısından bu ihtiyaç programının daha açıklayıcı olması için aşağıda bizce açılımı soru işareti olan birimlerin açıklanması gerekir diye düşünmekteyiz.
Bunlar:
A. Makam Bölümü
5. Teftiş Kurulu Başkanlığı (TEKU) 605 m2
Bu başkanlık bünyesinde istenen başkan ve 12 adet üye için gerekli mahaller nelerdir, kaçar metrekare olması istenmektedir.
6. Dış Politika Danışma Kurulu (DPDK)
Bu başkanlık bünyesinde istenen başkan ve 12 adet üye için gerekli mahaller nelerdir, kaçar metrekare olması istenmektedir.
B. Siyasi Bölüm
(Bu bölüm bünyesinde istenen birimlerin açılımı nasıldır?)
Genel Müdürlükler (22 adet) 35900m2
Hukuk Müşavirliği 1145 m2
Koordinatörler (10 adet) 1000m2
Müşavir Büyükelçiler 40 adet 1240 m2
Enformasyon Dairesi 620 m2
C. İdari Bölüm 23780 m2
1- Strateji Geliştirme Başkanlığı 2435 m2
Strateji Geliştirme Başkanlığı bünyesinde istenen 4 adet başkanlık birimlerinin açılımı ve SGB bünyesindeki diğer mahallerin açılımı nasıl olacaktır?
2- İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı (İMAD) 4090 m2
İMAD bünyesinde istenen 3 adet daire başkanlığının (2400m2, 1035m2, 375 m2 lik alanlı) içeriği belirtilmemiş, sadece alanı 1035 m2 olan balkanlıkta 6 adet 50'şer m2 lik açık ofis yazılmıştır. Diğer alanlar nasıl istenmektedir?
3- Arşiv Ulaştırma Dairesi Başkanlığı 7405 m2
Bu bölümden bir paragraf içerisinde açıklanmaya çalışılan şubeler ve ihtiyaç programları birbirine girmiş durumda, hangi şube için ne kadar alan istemekte ve bu birimler için istenen mahal açılımları anlaşılamamaktadır. Listelenmiş şube alanları toplamı 8990 m2 çıkarken, belirtilen toplam alan 7405 m2 'dir...
4- Genel Müdürlükler 5405 m2
Genel Müdürlük bünyesinde bulunan 3 adet genel müdürlük planlamasında tarif edilen birimler haricinde kalan alanlar nasıl olacaktır? Kaç adet büro, kaç adet ofis gereksinimi vardır?
5- Personel Dairesi Başkanlığı 3505 m2
Verilen alan içerisinde kaç adet büro, kaç adet ofis gereksinimi vardır?
6- Dışişleri Merkez Saymanlığı (DSAY) 670m2
Verilen alan içerisinde kaç adet büro, kaç adet ofis gereksinimi vardır?
7- Daire Müdürlüğü 270m2
Verilen alan içerisinde kaç adet büro, kaç adet ofis gereksinimi vardır?
D. Akademi ve STRM Bölümü 2090 m2
1- Stratejik Araştırmalar Merkezi 450 m2
Bu birim kapsamında alanları belirtilmiş mahaller haricinde büro, idare gibi mahallerin adedi, her birisi istenen birim alan nedir?
2- Dışişleri Akademisi 1640 m2
Bu birim kapsamında alanları belirtilmiş mahaller haricinde büro, idare gibi mahallerin adedi, her birisi istenen birim alan nedir?
Cevap 26-Bkz. Cevap 8.
Soru 27-Hemen hemen her birimin içeriğinde kopyalanarak yerleştirilmiş güvenlikli oda ile ilgili paragraf, bazı birimlerde anlaşılamamaktadır. Bu birim “her bir genel müdürlük için bir adet” yazılmışken birçok başkanlık biriminin ihtiyaç programı içeriğinde de görülmektedir.
İlgili paragraf:
“Tempest yazıcı odası ve güvenlikli arşiv (her bir genel müdürlük için bir adet), İ içe geçmeli iki oda (15+45 m2) şeklinde düşünülecektir. Ön oda en fazla 15 m2 büyüklüğünde olacaktır. Bu bölümün, ARUD haberleşme birimiyle güvenli bilgisayar ağıyla bağlantısı olmalıdır.”
Cevap 27-Bkz. Cevap 8.
Soru 28-Yarışmacılardan ikinci kademede istenen ’50.000m2 benzer yapı yapmış olma’ şartı ile; birkaç binanın toplam alanı mı yoksa bir defada gerçekleştirilmiş tek bir binanın alanı mı kastedilmektedir?
Cevap 28-Bir yapının bütünü kastedilmektedir.
Soru 29-Makam bolumu ve sosyal tesisler dışında kalan bölümlerin girişi şartname sayfa 33 de belirtilen ana giriş holü müdür?
Cevap 29-Tasarımla ilgili olup yarışmacılara bırakılmıştır.
Soru 30-Cevre parsellerdeki yapıların saçak kotları ve arsanın doğusundaki binaların yüksekliği verilebilir mi?
Cevap 30-Bkz. Cevap 17.
Soru 31-Arsanın yakın çevresini anlayabilmek için 1/5000 imar planı verilebilir mi?
Cevap 31-Ekte sunulmaktadır.
Soru 32-Maket için imar planına mi plankoteye mi uyulacaktır. İki pafta farklılık göstermektedir.
Cevap 32-Plankoteye uyulacaktır.
Soru 33-Şartname sayfa 31 de sözü gecen “Basın Merkezi” için gereken, canlı yayın araçları park yeri, hangi girişin kapısında olacaktır?
Cevap 33-Misafir araç otoparkında basın araçları için yer ayrılacaktır. Basın merkezi ile gerekli altyapı ilişkisi kurulacaktır.
Soru 34-Şartname sayfa 29’daki Arşiv Ulaştırma Daire Başkanlığı’nın 13 adet şubeden oluştuğu belirtilmesine rağmen sadece 10 adet şubenin m2 si verilmiştir. Geri kalan 3 adet şube ile ilgili m2 ve fonksiyon bilgisi verilebilir mi?
Cevap 34-Bkz. Cevap 8.
Soru 35-İhtiyaç programında siyasi bölüm bünyesinde bulunan Enformasyon Dairesinde
"Tempest yazıcı odası ve güvenlikli arşiv (her bir genel müdürlük için bir adet), İ içe geçmeli iki oda (15+45 m2)şeklinde düşünülecektir. Ön oda en fazla 15 m2 büyüklüğünde olacaktır. Bu bölümün, ARUD haberleşme birimiyle güvenli bilgisayar ağıyla bağlantısı olmalıdır." istenmiştir. Fakat her bir genel müdürlük için bir oda yapıldığında 22x60 m2 verilen 620m2 içerisine sığmamaktadır. Bu konuda ne yapılmalıdır? Her genel müdürlükte ve başkanlıkta yapılacak olan tempest yazıcılar birde bu bölümde tekrarlanacak mı?
Cevap 35-Bkz. Cevap 8.
Soru 36- Strateji Geliştirme Başkanlığında sözü edilen "Tempest yazıcı odası ve güvenlikli arşiv (her bir genel müdürlük için bir adet), İ içe geçmeli iki oda (15+45 m2) şeklinde düşünülecektir. Ön oda en fazla 15 m2büyüklüğünde olacaktır. Bu bölümün, ARUD haberleşme birimiyle güvenli bilgisayar ağıyla bağlantısı olmalıdır." için idari bölümde bulunan 3 genel müdürlükten mi bahsedilmektedir?
Cevap 36- Bkz. Cevap 8.
Soru 37- İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığında verilen "Tempest yazıcı odası ve güvenlikli arşiv (her bir genel müdürlük için bir adet), İ içe geçmeli iki oda (15+45 m2) şeklinde düşünülecektir. Ön oda en fazla 15 m2 büyüklüğünde olacaktır. Bu bölümün, ARUD haberleşme birimiyle güvenli bilgisayar ağıyla bağlantısı olmalıdır. Arşiv (Dosya dolaplı, 6 adet 50 m2, 5 adet 30 m2 ve 4 adet 20 m2 büyüklüğünde) Depo (2 adet 30 m2, 2 adet 50 m2 büyüklüğünde)
Faks Fotokopi (2 adet 10 m2)" metrekareler yukarıda adı geçen "2400 m2, 1035 m2 ve 375 m2" lerin bünyesinde midir? Yoksa ayrı ayrı her bir daire başkanlığına mı eklenecektir ya da daire başkanlıklarının haricinde bu metrekareler düşünülmelidir. Bu bölümü biraz daha açıklar mısınız?
Cevap 37- Bkz. Cevap 8.
Soru 38- İdari Bölümde bulunan Genel Müdürlükler,Dışişleri Saymanlığı, Personel Daire Başkanlığı, Daire Müdürlüğü, Akademi ve STRM bölümünde bulunan Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Sosyal Tesislerde bulunan Sağlık Birimi sadece birim olarak mı gösterilecek diğer kısımlar kadar detaylandırılmayacak mı? Verilen metrekareler neye göre birimlendirilecek?
Cevap 38- Bkz. Cevap 8.
Soru 39- Yapılmakta olan Arşiv ve Haberleşme Alanı ile Bakanlık binasının ilişkisi nasıl olmalıdır? Yapılmakta olan bu yapı hangi bölüme bağlıdır?
Cevap 39-Bkz. Cevap 2.
Soru 40-İdari bölümde bulunan Arşiv Ulaştırma Dairesi Başkanlığı içerisinde 13 adet şube olduğu söylenmiş fakat 11 tane şubenin metrekaresi verilmiştir. Diğer iki şubenin metrekaresi birbirine eşit midir ve toplam metrekareden çıkarılan sonuç mu olmalıdır?
Cevap 40-Bkz. Cevap 8.
Soru 41- Uygulama imar planında önerilen arazinin kuzeyindeki otoyol ile 1545. sokağın kesiştiği yerdeki köprü ve yine arazinin kuzeydoğusunda önerilen araç yolu ve park hakkında biraz daha bilgi verilebilir mi?
Cevap 41-Bkz. Cevap 5.
Soru 42- Makam Bölümünde bulunan Müsteşar Özel Kalem Müdürlüğündeki "Sekreter Odası (Dosya dolaplı, bekleme imkanlı, ilgili müsteşar yardımcısı ile doğrudan irtibatlı) " ibaresinde belirtilen ilgili müsteşar yardımcısı hangisidir?
Cevap 42-Sehven yazılmış olup, irtibatlı olması beklenen Müsteşar Özel Kalem Müdürü makamıdır.
Soru 43- Birinci kademede verilecek ödüller 12X10.000 TL yarışmacılara ne zaman ödenecek?
Cevap 43-Birinci kademe sonuçlanıp ikinci kademeye kalan projelerin ikinci kademe sonunda ikinci kademe ödülleriyle birlikte ödenecektir.
Soru 44- Birinci kademede 1/500 ölçekli tüm kat planları mı yoksa yapıyı en iyi ifade eden tek plan mı istenmektedir?
Cevap 44-Tüm kat planları istenmektedir. (Ancak makam bölümü dışındaki program bölümlerinin iç bölümleri birinci kademede işlenmeyecektir.)
Soru 45- Birinci kademede istenenler içinde "Yazışma Adresi" bulunmamasına karşın, ikinci kademeye kalanların yazışma adreslerine bildirim yapılacağı belirtilmektedir. Birinci kademede yazışma adresi verilecek mi?
Cevap 45-Birinci kademede yazışma adresi verilecektir.
Soru 46- Şartnamenin V.B.1. maddesi son satırında "... birinci kademe ihtiyaç programı", V.D.1. maddesi son satırında ise "... ikinci kademe ihtiyaç programı" ifadeleri yer almasına karşın Bakanlığın WEB sitesinden indirdiğimiz şartnamede tek ihtiyaç programı bulunmaktadır. Şartname alındığında iki ayrı ihtiyaç programı mı verilecek, değilse yukarıdaki ifadeler ne anlama gelmektedir?
Cevap 46-Bkz. Cevap 8.
Soru 47- Mimarlar Odası üyeliğini gösterir belge her iki kademede de verilecek mi? Yoksa ikinci aşama kimlik zarfında istenen sadece mühendislere ait oda belgeleri mi?
Cevap 47-Mimar birinci kademede belgesini vermiş olacağı için ikinci kademede yalnızca diğer disiplinlere ait oda belgeleri verilecektir.
Soru 48- Genel hizmetler ana başlığı altında yer alan "ANA GİRİŞ HOLÜ" hangi mekanı tanımlamaktadır. Bakanlık girişi yada diğer bir birimin girişi ana giriş holü olarak mı isimlendirilmektedir? Projede tüm birimlere dağılımı sağlayacak, ANA ve TEK bir giriş tasarlanması mı istenmektedir? Yada yerleşkeye simgesel bir giriş mi istenmektedir?
Cevap 48-Tasarımla ilgili olup, yarışmacılara bırakılmıştır.
Soru 49- Genel hizmetler ana başlığında yer alan "Genel Yazı İşleri" biriminin açıklamasında "arsa girişinde yer alacaktır" yazmaktadır. Arsa girişi olarak tanımlanan yer neresidir ? Arsaya "Nizamiye Girişi" benzeri bir giriş mi istenmektedir ? Genel Yazı İşleri yapılaşmanın neresinde yer almalı ?
Cevap 49- Tasarımla ilgili olup, yarışmacılara bırakılmıştır.
Soru 50- "Tempest Odası" ait olduğu birimin, hangi mekanı ile ilişkilendirilmeli (fonksiyon yönünden),arşiv yada depolar gibi bodrum katta konumlandırılabilir mi ?
Cevap 50-Bkz. Cevap 8.
Soru 51-Arsanın içinde yer alan havai hatlar kaldırılacak mı?
Cevap 51-Bkz. Cevap 9.
Soru 52-Arsanın içinde yer alan tüm mevcut binalar kaldırılacak mı?
Cevap 52-Bkz. Plankote notuna.
Soru 53- Yarışma şartnamesinin “XVIII. Birinci Ödülü kazanana İşin Nasıl Verileceği” ana başlığının C) Bendinde “İdare uygulayacağı projenin sahibine, Mimarlık ve Mühendislik (PİD) işlerinin ücretini Mimarlık ve Mühendislik Şartnamesi ve yarışma şartnamesinde belirtilen esaslara göre birinci ödülü kazanan projenin m2 alanı ile yapı yaklaşık birim m2 maliyeti (IV. Sınıf C Grubuna ait TL/m2) ile bulunan toplam bina maliyeti esas alınarak; Mimari proje hizmetleri IV. Sınıf, Statik proje hizmetleri V.sınıf, Makina mühendisliği hizmetleri IV.Sınıf ve Elektrik Mühendisliği hizmetleri IV. Sınıf olarak Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri Şartnamesindeki esaslara göre öder.” İfadesi yer almaktadır.
Jürinin önsözünde de belirttiği gibi çok girdili ve karmaşık algılamanın söz konusu olduğu ve bunların bir arada çözümlenmesini gerektiren kompleks bir tasarımda sadece Statik proje hizmetlerinin V. Sınıf kabul edilmesi uygun mudur? Özel çözümler ve uzmanlarında (iç mimari, yangın, Güvenlik, akustik, peyzaj vb.) tasarıma katılması gereken bu projede tüm proje hizmetlerinin V.sınıftan kabul edilmesi gerekmez mi?
Cevap 53-Anılan metin; “İdare uygulayacağı projenin sahibine, Mimarlık ve Mühendislik (PİD) işlerinin ücretini Mimarlık ve Mühendislik Şartnamesi ve yarışma şartnamesinde belirtilen esaslara göre ve yapı yaklaşık birim m2 maliyeti (IV. Sınıf C Grubuna ait TL/m2) ve projede belirtilen yapı alanları üzerinden bulunan maliyetler esas alınarak; Mimari proje hizmetleri IV. Sınıf, Statik proje hizmetleri V.sınıf, Makina mühendisliği hizmetleri IV.Sınıf ve Elektrik Mühendisliği hizmetleri IV. Sınıf olarak Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri Şartnamesindeki esaslara göre öder.” olarak düzeltilmiştir. Yapı sınıfları Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri Şartnamesinden alınmıştır.
Soru 54-Arsa çevresinde mevcut (20 mt.lik) ve kuzeyde önerilen 50.mt’lik yolun kotlarının ve her iki yolun kesiştiği kavşak projesinin yarışmacılara gönderilmesi gerektiğinin düşünüyorum.
Cevap 54-Bkz. Cevap 5.
Soru 55-Şartnamenin notlar bölümünde yerleşkenin günlük 10.000 (on bin) kişi tarafından kullanılacağı belirtilmiştir. İmar şartları ve şartname koşulları çerçevesinde kapalı ve açık otopark alanlarında yaklaşık 1860 özel araç olacağı, 100 adet midibüsle 2200 kişi ve 20 otobüsle 900 kişi olmak üzere servis araçları ile 3100 kişi geleceği tespiti ile kent toplu taşımı haricinde kampüse gelecek kişi sayısı yaklaşık 5000 kişi oluyor. Bu durumda geri kalan 5000 kişilik bir toplu taşım yükünü kaldıracak bir sistemin kent ve bölge ölçeğinde nasıl çözüleceği konusunda jürinin bir öngörüsü var mıdır?
Cevap 55-Anılan sayısal aynı anda komplekste bulunacak mevcudu değil günlük maksimum bulunanların yaklaşık toplamının vermektedir. Ayrıca kentsel toplu taşım olanaklarından yararlanılacağı varsayılmıştır.
Soru 56-Maket sınırları içinde kalan yapıların çatı kotları verilebilir mi?
Cevap 56-Bkz. Halihazır paftası.
Soru 57-Mesleki kontrollük hizmetlerinin “yarışmayı kazanan proje müellifi ve ekibine ayrı bir sözleşme ile yaptırılacaktır.” ifadesi sözleşme taslağında yer alması gerekmez mi?
Cevap 57-Şartnamenin XVIII. “yarışmayı kazananlara işin nasıl verileceği” B ve D. Maddelerinde açıklanmıştır.Mesleki Kontrollük Hizmetleri Sözleşme Taslağı ekte sunulmaktadır.
Soru 58-arsanın kuzeyindeki 50 metrelik yol yapılacak mıdır?Yoldaki çizgilerin üst geçide mi üst geçide mi ait olduğu bilinemediğinden çizgilerin ayırt edilmesi mümkün müdür?
Cevap 58-Bkz. Cevap 5.
Soru 59- Maket Sınırlarını gösteren şartname eki 1/1000 pafta notlarında; "..... Yerleşke arsa sınırları içerisinde mevcut (plankotede gösterilen) mevcut binaların yıkılacağı belirtilmekle beraber;Mevcut telsiz istasyonları ve Röle'lerin korunup korunmayacağı konusunda bir açıklama bulunmamaktadır.
Soru: Mevcut telsiz istasyonları ve Röle'lerin de yeni düzenleme kapsamında (bu tesislerin bulundukları yerlerin yerleşimde başka amaçlarla düzenlenmesi gerekli olur ise) yıkılabileceği ya da yerlerinin değiştirilebileceği düşünülebilir mi?
Cevap 59-Bkz. Cevap 9.
Soru 60- 1/1000 maket sınırları paftası notlarında ve 1/1000 imar planı (uygulama imar planı değişikliği) plan notlarında (-/+ 0,00 kotu/ röper kotu) zemin kotunun yarışman mimar tarafından önerileceği ve tüm binaların buna göre kotlanacağı, tüm emsal hesabının buna göre yapılacağı belirtilmektedir.
Soru: Tüm binaların birbirlerine röperlenmesi anlaşılmakla beraber, Tüm emsal hesabının buna göre nasıl yapılacağı anlaşılamamaktadır. Çünkü hayli eğimli olan arazide bazı bina giriş ve zemin kotlarının kabul edilecek değere göre - kotlarda kalması ve bu kotlarda da iskan edilebilir alan düzenlemesi muhtemel hatta zorunlu olabilecektir. Konunun detaylı açıklanması rica olunur.
Cevap 60-Emsal hesabına uygun ortalama +/- 0.00 kotunu yarışmacı mimar belirleyecektir. Bkz. Plankote notu.
Soru 61-Verilen imar durumu bilgisi yakin cevreyi icermediginden karar uretmekte yetersiz kalmaktadir. Yakin çevreyi de içeren 1/5000 ölçekli nazım plan verilmelidir.
Cevap 61-Bkz. Cevap 31.
Soru 62-Arazinin kuzeyinden gecen 50 m.lik yol yapılacak midir. Yapılacaksa kırmızı kotları verilmelidir.
Cevap 62-Bkz. Cevap 5.
Soru 63-Yarışmada bir standart sağlanması açısından cevre binaların yükseklikleri m. cinsinden ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yükseklikler temin edilmelidir.
Cevap 63-Bkz. Halihazır paftası.
Soru 64-İhtiyaç programında bazı birimlerin iç açılımları verilmemiş, sadece toplam alanı verilmiştir.
a-Bu durumda kat planlarında sadece alan gösterilmesi yeterli olacak midir?
b-Tüm kat planları istenmekte midir, yoksa tasarımı anlatacak kadar plan verilmesi yeterli olacak midir?
Cevap 64-Bkz. Cevap 44.
Soru 65-Şartnamede mimari sınıf 4c, statik proje hizmet sınıfı ise 5 olarak alınmıştır. Bir yapının statik hizmeti 5 ise, mimari hizmet sınıfı daha az olabilir mi? Tüm uzmanlıkların sınıfı 5 olarak belirlenmelidir.
Cevap 65-Bkz. Cevap 53.